tisdag 23 september 2008

Ny lägga och ny mobil

Igår var jag ner och skrev på papper för ny lägenhet, det ska bli såååå skönt att flytta från mitt nuvarande råtthål! Nya läggan är på 72 kvm, balkong, utsikt mot havet från sovrummet, stor klädkammare, badkar, diskmaskin och så lägenhetsförrådet just utanför dörren. Enda nackdelen är väl att det är på våning 4 och utan hiss... ;)

Nån som vill hjälpa mig att flytta? :P

Lyxade också till det igår och förbeställde Ericssons nya w902, den kommer ut i butikerna nästa vecka nån gång. Blir grymt skönt med ny mobil!

måndag 22 september 2008

Rapport från en vecka i Fjällen - Del 2


Dags att skriva lite om hela syftet med resan!
Vi åkte upp till Ammarnäs för att följa med en forskare upp på fjället för att spana på fjällräv. Arten är rödlistad och man vet inte om den kommer att klara sig i våra svenska fjäll. På grund av detta så bedrivs bl.a. stödutfodring och ett omfattande räddningsprogram har funnits ett par år. Tyvärr går det inte så bra som man hoppas, mycket beroende på att fjällräven är så beroende av att basfödan Lämmel finns i stort antal. Lämmelreproduktionen har varit dålig de senaste åren och den moderna renskötseln (och tjuvskyttet efter Järv mm) gör också att det inte finns så många döda renar på fjället numera. Ytterligare ett problem är att rödräven ökar i antal på kalfjället, och de tränger undan fjällrävarna. Det är inte så svårt, i och med att fjällräven inte är större än en huskatt. De fjällrävar som inte klarar sig dör oftast av svält, men ett antal tas också av större predatorer, bl.a. kungsörn.

Att "turister" nu bjuds med på rävspaning är ett sätt att öka kunskaperna och intresset för arten, och kanske kan det vara ett sätt att hjälpa dem att överleva.

På onsdagen så gick vi till hästhagen 100 meter från stugan för att under dagen rida upp islandshästarna till en hage vid gränsen till kalfjället. Jag fick en häst som heter Urta, full packning på henne på bilden nedan.



Under onsdageftermiddagen så höll Thomas Meijer (forskaren) ett föredrag om fjällräven och fjällets ekologi, det var mycket intressant och gav en god grund för de följande dagarna. Nu samlades också hela gänget som bestod av ridguiden Osvald Jonsson, Fotografen Calle Bredberg, jag, syrra, farsan och en kille vid namn Lars-Olov som åkt MC ända nere från Karlstadstrakten för att hänga med.

På torsdag morgon samlades vi vid forskningsstationen och sedan bara det upp till hästarna, snabb sadling och så upp på fjället. Hade inte ett dugg ont i häcken från onsdagens ridning faktiskt! Väl uppe på fjället var det halvtrist väder, snålblåst och lätt dimma som gjorde att sikten inte var den bästa. Vi såg en kungsörn som majestätiskt gled över en sjö, och så var vi framme vid första rävlyan. Tyvärr var den tom men Thomas berättade en hel del om vilka habitat rävarna föredrar. Efter det hann vi med ett par lyor till innan vi var framme vid campen och vi fick sadla av hästarna. Då blev de så här glada, och det kan man ju förstå:

På fredag klev vi upp och möttes av årets första snö, riktigt dimmigt var det också. Tack och lov så smälte snön undan rätt fort och när vi ridit ner 100 höjdmeter eller så så var sikten okej igen.

Inte heller under fredagen såg vi någon räv, men vid en av lyorna sitter en utfodringsstation (med hundmat) och på den en rörelsekänslig kamera. Vid denna stannade vi och kollade korten som blivit tagna. Oftast är det korp som är och nallar av maten som fastnar på bild men vid denna lya hade det också varit 2 olika rävar under ett par tillfällen under veckan. Dock visade det sig att de varit där mitt i natten, så troligtvis låg de och tryckte antingen i lyan eller i något snår medan vi var där. Vid nästa lya sitter endast en kamera men även den visade bild på räv. Vi pausade och hade en lugn stund på dagen, även hästarna verkade tycka om utsikten:

På lördag var det en lång ritt hemåt som gällde, men äntligen var det lite bättre väder, vi hade en fantastiskt dag. Vilka färger! Rött, orange, gult, grönt och alla nyanser däremellan i en fantastisk utsikt. Otroligt. Till och med Urta (som annars betedde sig rätt så vilt) verkade tycka att det var härligt, för hon tog det lugnt och hade inga hyss för sig. Sista delen av ritten gick genom fjällbjörkskogen.



Så en kort summering: inga fjällrävar, storslagen och otroligt vacker natur, fantastiskt kul att rida islandshäst så dessa dagar får en 4:a i betyg. Det enda som saknades var just en fjällräv som pricken över!

Rapport från en vecka i Fjällen- del 1

Här kommer del 1 - fisket
Del 2 får handla om fjällräv och islandshästridningen, där kommer också ett gäng foton har jag tänkt mig.



Åkte upp förra lördagen och på kvällen hann vi med lite båtfiske i Tjulträsk, de andra körde långedrag medan jag körde flugfisketrolling med sjunklina och en större streamer med guldskalle. Ett hugg blev det och det gav en öring på 700g, kul fight! Långedraget gav nada.

På söndagen traskade vi upp till ett par sjöar i fjällbjörkskogen och det var som vanligt, massor av stora fina lekrödingar på vår hemliga plats men de var inte ett dugg intresserade. Provade allt för att lura dem men utan lycka. Därefter gick vi över till en mindre tjärn där öringen var halvtokig, det hoppade fisk överallt och de strök dessutom längs kanterna på tjärnen så ibland hade man fiskar 3-4 meter ut och på grunt vatten – men samma visa där, väldigt dåligt fiske. En riktigt fin öring stod utanför mig en stund innan den simmade vidare, den vägde garanterat kring 2 kilo… Jag fick i alla fall en halvkilosbit på en våldsamt snabbt intagen streaking caddis.

På måndagen gjorde vi inget speciellt under dagen men på kvällen blev det en ny sväng till Tjulträsket, tyvärr var det då stendött men det var en del rödingvak här och där. De försvann tyvärr snabbt när vi närmade oss med båten.


På tisdagen bar jag upp flytringen till samma sjöar som på söndagen, jag hade med pimpelspö och satte mig rakt ovanför lekrödingarna med blänke och mask men blev totalnonchalerad. Lika bra det kanske, att fiska på lekfisk är ju inte så hyggligt. Det var i alla fall ett mäktigt skådespel att ha lekrödingar tre meter under simfenorna i kristallklart vatten. Därefter bar jag över ringen till öringsjön men denna dag var de inte alls aktiva, såg inte många hopp eller vak och hade heller inga hugg. Men till sommaren blir det att dra upp ringen dit, med lite tur kan man nog ha ett fantastiskt fiske!

På onsdagen red vi upp islandshästarna till kalfjället, torsdagen gav vi oss ut på spaning efter fjällräv. Nattlägret var vid en trevlig sjö på kalfjället där det fanns ett kastspö att låna så jag fiskade så klart lite. Såg 6-7 efterföljande rödingar totalt och snittvikten var nog 1,5 kilo, största som följde efter spinnaren in mot land måste ha vägt 2.5… sjukt lång och fet! Jag vet i alla fall var jag kommer att gå nästa sommar, en vecka eller två i Ammarnäs blir ett måste.

Vi såg inga fjällrävar tyvärr, men det går att kombinera lite rävspaning med fiske nästa år nu när jag vet var lyorna ligger. Kort och gott en kul fjällvecka med mycket fiskspaning och nya ideer om sjöar att testa. Kanadarödingen i Tjulträsket och Tjulån ska jag ta nästa sommar också…

torsdag 11 september 2008

weekly update

börjar med dagens länk :P

http://www.morecowbell.dj

I tisdags åkte vi ut på sektionsutflykt med jobbet, vi åkte bl.a. linbanan upp till Skulebergets topp. Fantastisk utsikt! Till sommaren ska jag definitivt åka upp en dag då det är klarblå himmel, strålande solsken och varmt och fint. En picnic där uppe en sådan dag kan nog vara hur fint som helst. Därefter åkte vi och kikade på en av de nya entréer som håller på att byggas in till Skule nationalpark. Efter det var det lite tid över så hela gänget gick ut i skogen för att spana efter svamp, jag gick åt mitt eget håll och efter en stund hade resten försvunnit och gick inte att hitta igen. Efter en timme eller så var de tillbaka, tanterna hade visst varit lite oroliga för att jag skulle ha gått vilse… ;)

Igår var jag i Sollefteå på kommunsamråd, ganska mycket vindkraftsprat som vanligt. Alltid kul att träffa planerarna där uppe, de är ambitiösa och duktiga och vet vad de gör. Var tillbaka på länsstyrelsen kring halv fyra, då ringde Johan och var fiskesugen. Jag håller på att bli förkyld och vaknade med täppta bihålor och huvudvärk som hade hållit i sig hela dagen så det kändes som att jag ändå inte kunde få så mycket mer gjort på jobbet, så jag drog iväg på fiske istället. Vi skulle se till att vara tillbaka kl 20 eftersom fotbollen började kvart över, men när vi precis skulle vända tillbaka mot båtplatsen så tog bränslet slut… Årorna låg hemma i Johans garage… Vad gör man en sån gång?

Vi kikade runt i båten och insåg att det enda vi hade att paddla med var våra fiskelådor, så med hjälp av dem plaskade vi in mot närmsta land. Där hittade vi ett par störar som fick fungera som åror, och den närmast följande timmen ägnade vi åt att låååångsamt paddla oss tillbaka till båtplatsen. Tur att vinden avtagit så att det inte var så fruktansvärt jobbigt i alla fall. Hur som helst så var vi tillbaka vid halv nio så jag missade inte så mkt av matchen i alla fall.

Ikväll blir det att packa inför nästa veckas fjälltripp, då vi ska rida islandshäst ut på fjället och spana efter fjällräv. Blir nog skitkul det, om vi har tur med vädret det vill säga. Tydligen snöade det i området förra helgen så man vet ju aldrig… blir i alla fall skönt att komma upp till fjällen och se alla vackra färger och att få andas lite klar och kall fjälluft. Får se om det går att få någon röding också!

söndag 7 september 2008

otroligt lugnt helg - massor av ny bra musik

helgen: Fredag, satt hemma och snackade med folk på msn, ruskigt lugnt och skönt!
Lördag: Per och jag flyttade jollen till en ny sjö och fiskade abborre i ett par timmar. När jag kommit hem ringde han och bjöd in mig på middag så det blev tacos, folköl och VM- kval i fotboll på kvällen. Riktigt trevlig och massor av god mat :)
Idag har jag varit ute med Johan och Anti och fiskat igen, gick trögt men vad gör det när sommaren hälsade på igen? Grymt varmt och skönt ute på skogstjärnen. Nu fräser en röding i stekpannan så det blir en god söndagsmiddag. Får se vad man gör resten av kvällen, läsa bok eller kanske kolla på nån film på tv?

Har också laddat hem en massa ny bra musik, bl.a. Metallicas nya. Låter riktigt bra för en gångs skull!

Over and out
/m

torsdag 4 september 2008

Endorfiner - kroppens eget morfin - i massor

Har just varit och tränat och jag är en av de (minns inte hur många procent av oss som träning har den effekten på ) som blir full av endorfiner efter ett hårt träningspass! Lite liknande känsla som att vara salongsberusad eller kanske lite förälskad. Grymt bra i alla fall.

Endorfiner ja, var tvungen att läsa på lite om vad det egentligen är för nåt, och ta mej fan om det inte är morfin på riktigt. Endogena (kroppens egna) morfiner blir kort och gott Endorfiner. Så var det utklarat.

De flesta har nog råkat ut för en stor frigörelse av en av Endorfingrupperna, den som heter Betamorfiner. Dessa utsöndras när man gör sig riktigt illa, och fungerar då smärtstillande. Det råkade jag ut för i våras då jag satte en trekrok i fingret, klantig som man är. Skulle kroka loss en gädda och hade ett tvåkrokstackel, jag trodde att båda trekrokarna var inne i gäddans mun men inte då. Så när gäddan sprattlade till så drog jag fast en krok i tummen, och att ha en vilt sprattlande sexkilosgädda i ena änden av en lina och en trekrok genom tummen i den andra linändan var inte såååå skönt.... men smärtan var verkligen tillfällig, det gjorde inte alls ont sedan, och resan ner till akuten i sundsvall var ganska trevlig... :P



Endorfiner kan inte bara lindra smärta. De kan även påverka vår mottaglighet för infektioner, stress, psykiska sjukdomar, hjärnans utveckling, sömn, tillväxt samt åldrande. Stimulering med endorfiner leder till eufori och lyckokänslor. För cirka tio år sedan började forskare intressera sig för sambandet mellan musik och endorfiner. I ett experiment fick en grupp män lyssna på olika poplåtar under sitt träningspass medan den andra gruppen fick träna utan någon musik. Det visade sig att de som lyssnade på musik orkade träna mer och kände sig även mindre trötta efteråt.
Man har även sett att kvinnor som får lyssna på musik under förlossningen klarar sig bättre utan bedövning. Musiken påverkar endorfinmängderna samt minskar smärtan och stressupplevelsen.

När man är förälskad går kroppen på högvarv och endorfinerna utsöndras. Endorfinruset leder till att man upplever att man behöver mindre sömn, känner sig full av energi och att hungerkänslorna försvinner.
Vid träning aktiveras tunna nervtrådar som går från muskeln till det centrala nervsystemet. Denna aktivering ger upphov till en frisättning av endorfiner i hjärnan vilket förklarar varför muskelarbete ger upphov till en höjning av smärttröskeln, sänkning av blodtrycket och lyckokänslor.

Så där finns ju verkligen en god anledning till att se till att ha ett kontinuerligt flöde av endorfiner! Bli kär, träna, lyssna mycket på musik, sjung och var glad! Genom att göra saker som du tycker är roliga, träffa människor som du gillar att umgås med och helt enkelt njuta av livet kan du öka produktionen av endorfiner i kroppen.

onsdag 3 september 2008

Hjälp mig så hjälper jag dig!

Ok, jag snusar - inte tokmycket, men ändå… det är inte särskilt bra för hälsan det! I alla fall, jag tänkte försöka sluta, men vis av tidigare försök så är det svårt om man inte har någon att skämmas inför om man misslyckas. Det allra bästa är att ingå en pakt med någon annan som också vill sluta med något, t.ex. godis, eller varför inte börja med något, typ träning. Så är det nåt du vill sluta med så kan vi väl ingå en gemensam pakt?

Skriv en kommentar i så fall så får vi komma överens om något!