Jag har gett mig fan på att jag ska få en havsöring på fluga i havet här ute på Härnön, sedan tre veckor har jag varit ute nio gånger. Inte en fisk! Inte förrän igår då, då jag fick en liten öring på ett skeddrag. Den vägde ca 4 hekto och fick simma vidare och växa på sig. Det gav såklart lite blodad tand så idag flexade jag ut lite tidigare från jobbet och gav mig ut. Det var sjukt trögt som vanligt och till slut tröttnade jag på att vifta med flugspöt så då tog jag mitt lilla klena kastspö (som jag annars har till att jigga abborre med) med UL-rulle och traskade iväg. Jag vadade ut på en liten fin udde och började kasta, och där var den!
När draget var omkring 4 meter bort och inte längre ut från land än en meter så kände jag en liten stöt i draget men antog att jag nuddat en sten, men bara en sekund senare small det till. Direkt efter hugget gjorde den en brutalrusning på 20 meter och sen följde 5-6 kortare rusningar. Som mest var fisken ca 30 meter från land men till slut lyckades jag landa den. Sjukt roligt!
Fisken fick följa med hem och vägning visade 2100 gram fördelade på 58 centimeter silverblank torped. I skrivande stund har jag just ätit en fantastiskt god öringmiddag, dessutom räckte den till inte mindre än 4 matlådor.
Hur man lagar en fin öring på ett enkelt och fantastiskt gott sätt:
smacka på ugnen på 225 grader
lägg fisken i en ugnsform, salta ordentligt, krydda sparsamt med citronpeppar och lite vanlig grovmalen peppar.
Skär 100g smör i bitar och lägg ett par i fiskens buk, resten uppe på.
In med fisken! När smöret smält rinner det ner i kanterna på formen. Då är det dags att ta ut fomen, ta en sked och ös upp det smälta smöret över fisken. Är det för lite smör? Lägg på mer! Det gör inget om fisken simmar i smör. Till en så stor fisk som detta var så använde jag säkert 300 gram totalt.
Ös fisken ett par gånger, en stor fisk behöver ca 30 minuter i ugnen. Du vet att fisken är klar då köttet vid ryggen lätt släpper från benen.
Till det här ska man ha vanlig kokt potatis och gärna en öl!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar